Resepi Kuih Talam Suji Simple Dan Sedap
Resepi Kuih Talam Suji Simple Dan Sedap

Resepi Kuih Talam Suji Simple Dan Sedap

Posted on

Gula merah merupakan produk hasil sampingan daripada proses membuat gula tebu yang memang sering di gunakan dalam penyediaan makanan, serta sektor pertanian lain seperti peternakan dan banyak lagi. Ramai orang mingkin keliru antara gula merah, molases, gula melaka, gula melaka tiruan, gula kabong dan beberapa produk lagi. Gula merah merupakan bahan yang memiliki banyak tenaga atau energy yang di perlukan karena kaya dengan tenaga.

Resepi Kuih Talam Suji Simple Dan Sedap
Resepi Kuih Talam Suji Simple Dan Sedap

Gula merah dari gula tebu mengandungi 25 sampai 40 % sukros yang boleh di jadikan sumber tenaga tetapi rendah kandungan protein iaitu sekitar 3 % sahaja. Kajian menunjukkan kandungan abu adalah sebanyak 8 sampai 10 % yang terdiri daripada kalium (k), kalsium (ca), klorin dan juga garam sulfat. Walau pun ia nampak lembap tetapi lazimnya kandungan air dalam gula merah sekitar 25 % sahaja. Nama gula mesti di kaitkan dengan kemanisan yang boleh di ukur dengan unit brix (di unit dalam % kemanisan). Bergantung kepada kualiti kadar kemanisan gula melaka sekitar 7 sampai 16 % brixs dan sering di gunakan sebagai penyedap makanan seperti kuih muih atau makanan untuk ternakan haiwan (ruminan).

Bahan Lapisan Bawah :

 • 450 gram air
 • 250 ml air
 • 220 gram gula castor
 • 200 ml santan kotak
 • 180 gram tepung suji
 • 2 biji telur
 • Pewarna kuning

Cara Penyediaan Lapiran Bawah :

 1. Rendam dalam periuk tepung suji dan air selama 30 minit.
 2. Satukan gula castor, telur, santan, air, dan pewarna dalam bekas, kacau rata dan tapiskan
 3. Masukkan dalam periuk yang mengandungi bahan yang telah di rendam
 4. Kacau atas api yang sederhana dengan senduk kayu.
 5. Kacau agar sedikit keras sampai adunan nampak terangkat sedikit dari periuk.
 6. Sapukan sedikit minyak dan lapik plastik di atas loyang supaya senang untuk mengeluarkan kuih talam.
 7. Kukus selama 25 minit.

Bahan Lapisan Atas :

 • 500 ml air
 • 300 gram gula merah
 • 250 ml santan kotak
 • 150 gram tepung gandum
 • 50 gram gula castor
 • 3 biji telur
 • 1/2 tsp garam

Cara Penyediaan Lapisan Atas :

 1. Rendam gula merah, gula castor, dan air sekejap untuk hancurkan gula atau anda boleh masak sehingga gula merah hancur, sejukkan.
 2. Kemudian satukan tepung gandum, telur, santan, garam dan kacau sampai rata
 3. Masukkan bahan tepung kedalam bahan gula dan tapiskan.
 4. Kacau di atas api yang sederhana dengan senduk kayu.
 5. Jangan pekat dan jangan terlalu cair.
 6. Tutup api dan gunakan pemukul telur untuk ratakan adunan.
 7. Tuang keatas lapisan bawah dan kukus selama 30 minit.

Tambahan :

Bagaimana pun kadar kemanisan dan kualiti gula merah sangat berbeza mengikut sumber asas semasa pembuatan gula merah. Kita di malaysia sering kenal dengan gula merah daripada kilang tebu dan agak jarang jumpa molases dari jagung, soya, beet, citrus dan bijirin lain.

Gula merah lazimnya terbahagi kepada dua jenis iaitu ikut warna seperti warna light atau pun dark brown. Biasanya gula merah yang ada warna yang lebih gelap mempunyai rasa gula perang yang lebih kuat. Gula perang ini selalunya mempunyai tekstur yang kasar dan selalunya perlu di kisar supaya ia lebih halus untuk di jadikan bahan ramuan membuat kuih atau makanan lain. Apabila teksturnya halus maka gula merah akan mudah di pukul bersama mentega untuk membuat kuih, biskut atau kek. Biasanya gula merah di gunakan untuk kek yang memerlukan rasa manis lebih kuat seperti membuat biskut seperti coklat chip, biskut halia, kek buah dan lainnya. Kegunaan gula merah dalam membuat makanan merupakan satu kegunaan yang memberikan kelebihan citarasa makaan.

Gula merah yang di hasilkan daripada tebu mengandungi antara 25 sampai 40 % kandungan gula sukrosa dan kandungan protin hanya 3 %, tetapi mempunyai kandungan bakteria sekitar 8 sampai 10 %. Lazimnya kandungan air pula sekitar 25 % sahaja. Ia merupakan sumber bahan mineral yang baik seperti kandungan ca, k, cl dan garam sulfat tetapi memiliki vitamin yang rendah.

Tahap kemanisan tidak sama mengikut sumber bahan, tetapi untuk gula yang berasal dari tebu adalah sekitar 15 % brix (unit di gunakan untuk mengukur tahap kemanisan). Dan gula ini merupakan salah satu sumber terbaik di dalam penyediaan makanan ternakan di mana akan memberikan rasa manis dan haiwan ternakan terutamanya jenis ruminan sangat menyukainya seperti lembu, kambing, arnab, ayam dan lain sebagainya. Ia juga di gunakan sebagai makanan haiwan dalam bentuk pelet sekitar 15% dari kandungan makanan tersebut dan tempat untuk memproses makanan haiwan memang menjadikan gula ini sebagai salah satu bahan penting dalam penyediaan makanan haiwan tersebut.

Gula merah amat signifikan dalam penyediaan kompos dan penyediaan effective microbes (em) di mana ia mampu meningkatkan aktiviti mikrob. Ia di gunakan sebagai salah satu komponen penting dalam penyediaan larutan em dan bokasi. Sebagai contoh bagi menyediakan bokasi bahan di perlukan seperti bahan organik (najis ayam/ kambing/ lembu) sebanyak 800 kg, dedak padi (50 kg), sekam padi (150 kg), gula merah 1/4 atau molases (1/2 liter), em-4 1 liter dan bahan air pada jumlah secukupnya (kadar air 30 sampai 40 %). Cara membuatnya dengan melarutkan em-4 dan gula merah ke dalam air, kemudian baja organik sekam dan dedak di campur secara merata. Siramkan larutan em-4 secara perlahan lahan ke dalam adunan secara merata, sampai kandungan air adunan mencapai 30 %.

Bila adunan di kepal dengan tangan dan air tidak keluar dari adunan dan apabila kepalan di lepas maka adunan akan segar atau tidak pecah. Adunan tersebut akan di ggaulkan membusut di atas lantai simen yang kering dengan ketinggian 15 sampai 20 cm. Kemudian ia perlu di tutup dengan karung guni selama 3 sampai 5 hari. Pertahankan suhu longgokkan adunan 40c sampai 50c kemudian baru di buka karung guni. Suhu yang tinggi akan mengakibatkan bokashi menjadi rosak kerana terjadi proses kerosakan (busuk baunya). Pemeriksaan suhu di lakukan setiap 5 jam. Setelah 4 hari selalunya produk ini telah selesai proses pereputan telah siap di gunakan sebagai baja organik. Penggunaan gula merah dalam penyediaan bokashi adalah signifikan untuk mempercepatkan aktiviti ini.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *